Kurz Naučte se dělat skvělé Sushi

31. 1. 2013
Kurz Naučte se dělat skvělé Sushi

Sushi jsem si velmi oblíbila pro jeho pestrost, variabilitu, jednoduchou přípravu, nezaměnitelnou chuť a hlavně proto, že je to lehké a zdravé jídlo :). Vždy, když jsem Sushi dělala, nesmírně mě to bavilo a všem kolem moc chutnalo .. po těch letech zkoušení je pro mne “rolování” zábavou a záležitostí pouhých pár minut. Vím však jak těžké byly začátky a když jsem se dozvěděla o naučmese.cz, bylo jasno. Předat lidem svou znalost a dovednost bude radostí.

Jelikož můžete do Sushi urolovat téměř cokoliv, nákup surovin jsem důkladně promýšlela, abych se trefila všem do chuťi. Nakonec jsem zvolila základní a všem dobře známé “náplně”, na které jsem i já sama zvyklá – mrkev, okurek, tuňák, losos, surimi tyčinky, avokádo a uzené tofu. Rýži Nishiki, mořské řasy Nori, rýžový ocet, nakládaný zázvor, sojovou omáčku a wasabi pastu můžete dnes koupit skoro ve všech supermarketech – já nakupuju obvykle v Tescu.

Než přišli účastníci, bylo v CowoBrno potřeba nachystat stoly a nakrájet všechny suroviny na potřebné porce.

Rýži jsem si donesla nachystanou už z domu – připravovala jsem ji totiž v rýžovaru. Parkrát propláchnout, uvařit, ochutit rýžovým octem, cukrem a solí a mohlo se rolovat.

Účastníků bylo nakonec 10 a všichni se dostavili včas (za což bych jim chtěla moc poděkovat :). Na začátek jsme se navzájem stručně představili, poté jsme si krátce řekli jak vše dnes bude probíhat a pustili jsme se do prezentace.

Úvodem jsem stručně představila „co to je“ pravé Sushi, kde vzniklo a jak se v dávných dobých připravovalo. Ukázala jsem základní druhy, které existují a v čem se od sebe liší. Na závěr jsme si popsali všechny základní suroviny, dali si navzájem tipy, kde je co nejlépe koupit a mohli jsme se pustit do samotné přípravy.

Tak jak jsem slibovala v popisu kurzu, názorně jsem předvedla jak se připravují dva základní druhy, Maki a California – respektive jsem ukázala svůj styl jakým rolky dělám. Nachystala jsem si řasu, nanesla vrstvu ochucené rýže, doprostřed umístila „náplň“ a rolovalo se.

Do Maki jsem si vybrala zeleninu – mrkev a okurek a do Californie jsem dala avokádo a surimi tyčinky.

I přesto, že na mě všichni upřeně koukali, se mi obě rolky myslím docela povedly. Zbývalo vše už jen opatrně nakrájet a naservírovat na talíř, což tvoří polovinu úspěchu :)

Pak už si účastníci začali připravovat své rolky – každý si mohl vybrat který z těch dvou druhů chce urolovat a jakou do něj chce náplň. Všichni byli moc šikovní, párkrát se nám sice stalo, že „utekla“ rýže z rolek, ale to se stává ze začátku téměř všem … po přípravě několika rolek si to člověk lehce osvojí a pak to jde skoro samo :). Ostatně pár fotek poví více než tisíc slov.

Pak už jen stačilo nalít sojovou omáčku do mističky, vytlačit wasabi pastu podle chuťi a mohlo se začít konzumovat vše co se nám podařilo urolovat. Po dvou hodinách vládla mezi všemi uvolněná atmosféra a došlo i k několika zajímavých diskuzím. Po zábavě bylo potřeba uklidit stoly, umýt veškeré nádobí a rozloučit se.

Chtěla bych všem zůčastněným moc poděkovat za příjemně strávený večer. Budu se těšit na další kurz! :)

Detail kurzu zde:

 

 


Projekt provozuje marketingová agentura Pevnina CZ © 2015